O tatou aga'i atu i le utiuti o le koko?

O taga koko o lo'o fa'aputu sauni mo le auina atu i fafo i le faleteuoloa a Ghana.E iai popolega e faapea...

O tatou aga'i atu i le utiuti o le koko?

koko; sukalati

O taga koko o lo'o fa'aputu sauni mo le auina atu i fafo i le faleteuoloa a Ghana.

O lo'o i ai popolega e ono aga'i atu le lalolagi i le le lavakokoona o timuga mamafa-nai lo le masani ai i atunuu tetele o lo o fai koko o Aferika i Sisifo.I le tolu i le ono masina talu ai, o atunuu e pei o Cote d'Ivoire ma Ghana - o loʻo gaosia faʻatasi le sili atu i le 60% o le koko a le lalolagi - na oʻo i le maualuga o timuga.

O le tele o timuga ua tula'i mai ai le popolega i le fa'aitiitia o fua o le koko, ona e ono tula'i mai ai fa'ama'i ma fa'ama'i e ono afaina ai le koko.E le gata i lea, o le mamafa o timuga e mafai ona afaina ai le lelei o fatu koko, ma atili faʻateleina ai le le lava.

O lo'o mata'ituina ma le toto'a e le au popoto o le alamanuia lea tulaga ma o lo'o lapatai mai afai e fa'aauau pea le tele o timuga, e ono a'afia ai le sapalai o le koko i le lalolagi ma ono i'u ai i le le lava.E le gata ina a'afia ai le maua o sukalati ma isi oloa e fa'atatau i le koko ae e iai fo'i a'afiaga i le tamaoaiga o atunu'u o lo'o gaosia koko ma le maketi koko i le lalolagi.

E ui e le'i leva tele ona iloa po'o le a le tele o a'afiaga o le mamafa o timuga i le seleselega koko o lenei tausaga, ae o le atugaluga i le fa'aletonu o lo'o mafua ai ona iloilo e pa'aga ni fofo.O nisi o loo vaavaai i ni auala e faaitiitia ai le faaleagaina o le tele o timuga, e pei o le faatinoina o faiga faatoaga e puipuia ai le koko mai faama‘i ma manu faalafua e olaola i tulaga susu.

E le gata i lea, o le faaletonu o le koko ua mafua ai foi talanoaga e uiga i le manaomia o le faateleina o le eseesega o le gaosiga o le koko, ona o le faalagolago tele i nai atunuu gaosi oloa e lamatia ai le sapalai o le lalolagi.O taumafaiga e fa'alauiloa ma lagolagoina le fa'ato'aga koko i isi itulagi o le lalolagi e mafai ona fesoasoani e fa'amautinoaina le mautu ma le mautu o le sapalai koko mo le lumana'i.

A'o fa'aauau pea lea tulaga, o lo'o va'ava'ai toto'a e le kamupani koko i le lalolagi le fa'asologa o le tau i Aferika i Sisifo ma galulue mo ni fofo e foia ai le utiuti o le koko.


Taimi meli: Ian-02-2024